Massage bij Kanker

Van de een op de andere dag kan je wereld op zijn kop staan:   Diagnose kanker…

Kanker is een ingrijpende ziekte, zowel lichamelijk als emotioneel. In de eerste instantie voel je misschien nog helemaal niets behalve vermoeidheid en/of vage klachten. Alles komt in het teken te staan van ziek zijn en het overwinnen van de ziekte. Je komt in een stroomversnelling van emoties terecht. Je komt veelal in onderzoeks- en behandeltrajecten terecht; foto’s, MRI, echo’s, scans, operatie, chemotherapie, bestraling etc. Je gaat de medische molen in, een onzekere tijd waarin weinig ruimte is voor ontspanning. Angst en emoties kunnen bezit van je nemen. Alles staat in het teken van medisch handelen en de aandacht voor jou als mens raakt op de achtergrond. Dit is voor jezelf en jouw omgeving een moeilijke tijd. In dit proces kan en wil ik graag naast je staan.

Onderzoek
Massage geeft geen genezing maar kan in dit proces een grote steun zijn. Uit onderzoek is gebleken dat massage  ontspannend kan werken en de kwaliteit van het leven van dat moment kan verbeteren.  De zachte aanraking werkt op het parasympathetische zenuwstelsel en kan er voor zorgen dat klachten als vermoeidheid, pijn, misselijkheid, stress, spanning, slapeloosheid, depressie en angst kunnen verminderen. Het helpt de balans in je lichaam te verbeteren en werkt ontspannend op lichaam en geest.

Jouw wens
Bij de massage houd ik rekening met jouw wensen, je conditie van het moment en de mogelijkheden tijdens je behandeling. Alles mag er zijn, ik bied een luisterend oor en een aanraking met liefdevolle aandacht. Je bent even geen patiënt met een ziek lichaam, maar je mag je weer even mens voelen.

Massage kan tijdens elke fase van je ziekteproces gegeven worden: voor, tijdens en na de behandelingen en tijdens de palliatieve/terminale fase. Het is fijn om een zachte aanraking te ontvangen waarbij emoties er mogen zijn, geuit en gevoeld mogen worden.

Tijdens de behandelfase ben je misschien met chemotherapie, bestralingen of hormoontherapie bezig. Ook nu kan je ter ondersteuning gemasseerd worden. De massage ontspant en kan pijnvermindering geven.

Na de behandelfase kom je in het controle traject. De behandeling is klaar, maar om de zoveel tijd moet je naar het ziekenhuis voor controle. Dit geeft spanning en onzekerheid. Je kunt nog klachten hebben van de behandeling, zoals een slechte conditie,gewrichtsklachten, vermoeidheid, opvliegers, geen of weinig energie hebben. De massage kan je herstel ondersteunen en  de regie over eigen lijf en leven weer gaan voelen en er contact mee maken.

Wanneer je niet meer beter wordt:                                                                                             Deze fase kenmerkt zich door vragen en onzekerheid. Hoelang en hoe zal deze laatste tijd eruit zien. Hoe houd ik me staande na zo’n moeilijk bericht. Massage kan in deze tijd een moment voor jezelf zijn, ontspanning en liefdevolle aanraking. Een moment waar emoties gevoeld mogen worden.

Tijdens het eerste consult zullen we samen de intake bespreken. De massage wordt aangepast aan de fase en behandeling waarin jij je bevindt en je lichamelijk klachten en conditie op dat moment. Dit bepaalt ook de duur van de massage.

Verder over Massage bij Kanker

  • Ik heb de specialisatie opleiding op HBO niveau gedaan bij het Instituut voor Massage bij Kanker. Voor mij, als massagetherapeut was dit een waardevolle aanvulling. Het is belangrijk om te weten wat wel en niet mag, aangezien het lichaam al zo hard moet werken om de behandelingen aan te kunnen en te herstellen. Door de kennis van de ziekte, de behandelingen en de bijwerkingen ervan, ben ik in staat om een veilige en optimale massage te geven waardoor het lichaam niet verder uit balans raakt, maar juist ontspant. Tijdens de opleiding heb ik een dag stage mogen lopen op de oncologie-verpleegafdeling en dagbehandeling van het Haaglanden Ziekenhuis. Tevens ben ik lid van het kwaliteitsregister Netwerk Massage bij Kanker.
  • Voorafgaand aan de afspraak stuur ik je een intake-formulier, met het verzoek deze te retourneren. Zo kan ik me voorbereiden en je een speciaal op jouw persoonlijke situatie toegespitste en verantwoorde massage kan geven.
  • Massage bij kanker biedt geen genezing maar verbetert de kwaliteit van leven. Het dient ter ondersteuning tijdens de reguliere behandelingen. Wanneer je twijfelt of een massage geschikt voor je is, kun je me mailen of bellen voor meer informatie. Neem vooral ook contact op met je behandelend arts of specialist.
  • Massage bij kanker dient ter ontspanning en rust tijdens je ziekteproces. Voor behandeling van lymfoedeem verwijs ik je daarom altijd door naar een oedeem/oncologisch fysiotherapeut.
  • De massages vinden in mijn praktijk plaats. In overleg kom ik bij je thuis of, indien mogelijk, in het ziekenhuis. Je hebt geen verwijzing van je arts/specialist nodig.
 

Wil je een sessie boeken voor massage bij kanker doe dit dan via email:jolandamasseur@gmail.com of neem telefonische contact op. Tel 0626248582